Sunday, March 27, 2011

Vienna Streets: Café Sacher

Philharmonikerstraße 4

A-1010 Vienna

http://www.sacher.com/



Eğer “SacherTorte”yi sıradan bir çikolatalı kek zannediyorsanız, ciddi bir yanılgı içindesiniz demektir. Ayrıca, eğer daha önce Café Sacher’de değil de başka bir yerde yediyseniz, üzgünüm ama sadece çikolatalı bir kek yediniz.


Sacher, tarifi telif hakları ile korunan orjinal Sacher Torte’yi yitebileceğiniz tek yer (Salzburg, Innsburg ve Graz şubeleri de var). Herşey 1832’de Wenzel Clemens Prince Metternich’in pek mühim misafirleri için aşçısına bir tatlı yapmasını söylemesiyle başladı. Ancak, o gün aşçının işe gelememiş olması nedeniyle bu görev 16 yaşındaki yardımcısı Franz Sacher’e verildi. Tahmin edeceğiniz gibi harika bir tatlı yaptı. Tam anlamıyla bir aşçı olduktan sonra ise kendi için çalışmaya başladı. Sacher Torte o kadar çok talep gördü ki, kek kendi kariyerine başladı ve dünyaca ünlü oldu.



Basitçe özetlemek gerekirse Sacher torte ortasında kayısı marmeladı olan ve kalın bir çikolata tabakası ile kaplı bir çikolatalı (kakaolu değil, çikolatalı!) kek. Ev yapımı, son derece hafif ve köpüksü krem şanti ile servis ediliyor. Yoğun çikolata tadını bu şekilde harika dengelediğini düşünüyorum. En iyi arkadaşı ise elbette bir fincan mélange.



Café Sacher, Opera binasının heman karşısında Kärtnerstraβe üzerinde. Başka bir deyişle de, Hotel Sacher’in altında. İçeride küçük bir café, bar ve satış mağazası var, tahta kutular içinde satılan Sacher Torte’yi eve götürebilmeniz için.Hava güzel olduğunda da dışarıya masalar koyuyorlar. Böylece kekinizin tadını çıkarırken, gelen geçenleri izleyip, sırtınıza vuran güneşle ısınabiliyorsunuz.



Gördüğünüz üzere, Sacher mutlaka görülmesi gereken yerler listesinde. Sadece birkaç gün için bile Viyana’da olsanız, hızlıca bir kahve içip kek yemek için mutlaka uğrayın.


***


If you think of a “Sacher Torte” as an ordinary chocolate cake, you would be sinning, I mean it. Also, if you have tried it before, but not at Sacher, it means that you had an ordinary chocolate cake.


Sacher is the only place where you can eat the original “Sacher Torte” which has a copyright protected recipe (also has a branches at Salzburg, Innsburg and Graz). It all started in 1832 when Wenzel Clemens Prince Metternich, ordered a dessert for his high ranking guests. Unfortunately, that day, the chef was unavailable, so his 16-year-old apprentice, Franz Sacher was reassigned for the job. As you can guess, he had a great success. After he was a fully qualified cook, he started working for himself and the Sacher Torte was in so great demand that, it started its own career and became worldwide very famous.


It is basically a chocolate cake (not a cacao powder cake!) with apricot marmalade in between and with a thick chocolate coating. It is served with fresh homemade fluffy cream. I think this is what balances the strong chocolate taste. Its best friend is of course a cup of mélange.


Café Sacher is just across the Opera House on Kärtnerstraβe. In other words, it is under Hotel Sacher. Inside is a small café and bar and a shop where you get Sacher Torte in wooden boxes. When the weather is nice, they also have tables outside, where you can enjoy your cake while watching the people pass by and the sun warms your back.


As you see, Sacher is a must-go place. Even if you are in Vienna for a few days, stop by for a quick coffee and cake.


No comments: