Sunday, August 22, 2010

Sebzeli Risotto – Vegetable Risotto



Drama Queen’in Mutfağı
Drama Queen’s Kitchen

Gün içinde televizyonu açmaya kalktığımda çoğu kanalda Ramazan dolayısıyla çılgınlar gibi yemek pişiriliyor. Anlayamadığım konu ise, kalan 11 ayda 3 ana öğün yerken, bu ayda 2 ana öğün yenilmesine rağmen, yemek programlarının sayısının artıyor olması. Bende herşeye rağmen, televizyondaki şişman aşçı teyzeden tek eksiğim 20-30 kilo dedim ve tariflerime bir yenisini ekledim.

Bu tarif, daha önce birkaç kere yakın çevrem için zevkle pişirdiğim ve her seferinde lezzet konusunda sınıfı geçmeyi başaran bir lezzet. Risotto çoğu insan için kıvamını tutturması zor ve işi bilmeyenlerin harcı değil gibi görünsede, bence pirinç pilavından çok daha kolay. Önemli olan verilen ölçüler konusunda şahsi yorumlara girmeden tarifi uygulamak ve kesinlikle stres yapmamak. Sonuç olarak yemek yaşayan ve dolayısıyla değişen birşeydir ve siz ona nasıl yaklaşırsanız, o da size aynı yaklaşımla lezzet verir. Bir de başından söyleyeyim, risotto mutfakta terkedilip kendi kendine pişecek bir yemek değil. İlgi, şefkat ve sabır istiyor. Özetle, risottoyla beraber pişecek sabrınız yoksa, hiç bulaşmayın.

*Tarif, Williams-Sonoma’nın Food Made Fast serisinin Weeknight kitabından adapte edilmiştir.

Malzemeler (4 kişilik) :

· 1.25 lt. (5 su bardağı) tavuk suyu
· 375 ml. (1.5 su bardağı) beyaz şarap (en ucuzundan)
· 1 yemek kaşığı tereyağı
· 3 yemek kaşığı (mümkünse baharatlı) zeytinyağı
· 1 orta boy küçük küpler halinde doğranmış kuru soğan
· 4 büyük diş kıyılmış sarımsak
· 440 gr. (2 su bardağı) arborio pirinci
· 500 gr küçük doğranmış (bezelyelerle orantılı) kabak
· 315 gr. (2 su bardağı) donmuş minik bezelye
· 10 gr. (1/4 bardak) ince kıyılmış taze nane
· 75 gr. (2/3 bardak) parmesan peyniri rendesi
· Taze çekilmiş karabiber


Tarif 4 kişilik, ancak tek başına bir yemek olarak sunulursa. Eğer, “şu geçen verdiği mojo chicken tarifinin yanına yapalım” derseniz, muhtemelen 10 kişilik olur.


Ufakca bir tencereye tavuk suyu ve şarabı ekledim, kaynayınca altını kıstım ve ocağın üzerinde tamamını kullanana kadar sıcak kalmasını sağladım. Bu sırada evdeki en büyük tenceremde tereyağını 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile erittim. Soğanları ekleyip yaklaşık 4 dakika kadar pişirerek yumuşamalarını sağladım. Ocağın altını sonuna kadar açmak, soğanların yanmasına sebep olacağından büyük hata olur hatırlatayım. Pirinci ekledim (pirinci suda bekletmek yada yıkamak gibi durumlar söz konusu değil) ve kenarları hafif şeffaflaşana kadar (yaklaşık 1 dk.) karıştırdım. Çorba kepçesi nimetini bardak kullanmaya tercih ederek, 2 kepçe şaraplı tavuk suyu ekledim. Sık sık karıştırarak suyunu çektirdim. Suyunu çektirmek, hiçbir zaman Türk usulü pirinç pilavı gibi kuru hale getirmek değil risotto için, herzaman hafif lapa bir hali olmalı.



Pirinçler suyunu çekerken orta boy bir tencereyi ısıtıp 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekledim. Kabaklar ve bezelyeleri ekleyip, ara sıra karıştırarak pişirdim. Sebzeler rengini kaybetmemeli, 6-7 dakika sonra tadlarına bakın ve piştiyse ateşten alın. Soğursa, pirince eklemeden önce tekrar ısıtın. Ancak benim tecrübelerime göre sebzelerim ancak şaraplı tavuk suyu tükendiğinde pişmiş oluyor. Daha sonra, pirincin piştiği tencereye şaraplı tavuk suyum bitene kadar, her seferinde bir kepçe ekleyip, sık sık karıştırarak suyunu çektirip daha sonra bir kepçe daha ekleyerek devam ettim.


Şaraplı tavuk suyunun son kısmını ekledikten ve pirinçler hafif kremamsı ancak orta kısımları hala hafifçe sert bir hal alınca, sebzeleri ekleyip, karıştırdım ve 1 dakika kadar ısınmalarını sağladım. Parmesan peyniri, nane ve karabiber ekleyip karıştırdım ve derin tabaklara koydum. Tabakların kenarını kuru nane ile süsledim (ince kıyılmış taze nane, dereotu, maydanoz vs. olabilir elbette) ve servis ettim.


**Her ne kadar bu tarifte yapışmaz yüzeyli bir tava kullanmış olsamda, artık bu tarz tencere ve tavaları hayatımızdan çıkarmak gerektiğini öğrenmiş bulunuyorum. Zira, çiziksiz, yepyeni bir yapışmaz yüzeyli tava bile içinde pişen yemeğe kimyasallarını geçiriyormuş.


This recipe was cooked many times for friends and family and therefore passed many tests. Although many people think it is very hard to cook a good risotto, as long as you stick to the recipe and do not panic, you will have a real nice risotto for dinner. Before I start, I must also add that risotto is not a dish that you can put on the stove and let it cook by itself. You need to be patient and keep an eye on it at all times.

*Adapted from Williams-Sonoma’s Food Made Fast series’ Weeknight book.

Ingredients (Serves 4):

· 1.25 lt. (5 cups) chicken stock
· 375 ml. (1.5 cups) white wine (cheapest)
· 1 table spoon butter
· 3 table spoon seasoned olive oil
· 1 middle size yellow onion chopped into small chunks
· 4 big cloves of minced garlic
· 440 gr. (2 cups) Arborio rice
· 500 gr zucchini chopped into small chunks (proportionate with peas)
· 315 gr. (2 cups) frozen baby peas
· 10 gr. (1/4 cups) minced fresh mint
· 75 gr. (2/3 cups) freshly grated parmesan
· Freshly ground black pepper

The recipe serves 4 as a main course. If you are planning as a side, it will be for about 10 people.

I poured chicken stock and wine in a small pot. I brought it to a simmer and then kept it on the stove in order to keep hot. In the largest pan I have at home, I have melted the butter with 1 spoon of the olive oil. I added the onions and let it cook for 4 minutes stirring occasionally. I added the rice and cooked for about 1 more minute until they are opaque. With the help of a ladle, I added 2 cups of the stock. Stirring frequently, I let the liquid to be absorbed.

While the rice was cooking, I heated a middle sized pot and added 2 spoons of olive oil. Then, I added the zucchini and peas. They should be cooked until they are al dante and still green. As I have experienced. It takes about the same time the rice cooks; however be aware that it can cook earlier. Following that, I kept on adding 1 cup of broth and then letting it to absorbed, until all of the broth is finished.

After the last cup of broth is added and absorbed, the rice should be creamy and still al dante. I added the vegetables, cooked for another minute, added the parmesan, mint and pepper. I stirred it well and served it in shallow bowls.

**Although I have used a non-stick pan at this recipe, from now on I decided not to use them anymore as they are transferring chemicals to the food even when they are brand new.

1 comment:

mine said...

ramazanda daha çok tarife ihtiyaç duyuyor galiba insan : )
ellerinize sağlık risotto çok lezzetli gözüküyor