Tuesday, November 16, 2010

Baharatlı Dana Carpaccio / Seared Encrusted Carpaccio of Beef


Malum, bu hafta Bayram! Biz de bunu bahane ettik ve bir et yemeği pişirelim dedik. Tarif meşhur şef Jamie Oliver’ın kitabından. En güzel tarafı da, yapımının çok kolay olması!


Malzemeler

1.5 kg dana file – tek parça
1 çay kaşığı kişniş tohumu, taze çekilmiş
1 avuç taze biberiye, ince kıyılmış
Kuru kekik
Tuz ve taze çekilmiş karabiber
Karışık salata

Tüm baharatları temiz bir yüzeye serpin. Ben daha sonra temizlemesi de kolay olacağından fırın tepsisi kullandım. Daha sonra tek yapmanız gereken, etinizi baharatların üzerinde yuvarlamak.


İkinci hamleniz ise tavanızı kızdırmak. İyice kızdığından emin olmadan etinizi koymayın yoksa tüm suyunu bırakır ve taş gibi olur. Etinizi tavaya atın ve tüm yüzeylerini dağlayın. Bu işlemden sonra ateşi kısın ve yavaşça içini pişirin.


  

Eğer az pişmiş sevmeyenlerdenseniz, o zaman daha ince kesilmiş bir parça et almalısınız. (Etinizi kesinlikle dövdürtmeyin!) Pişirme işleminden sonra etinizi kesme tahtasının üzerine alın ve keskin bir bıçakla ince ince dilimleyin. Servis tabağına koyduğunuz yeşilliklerin üzerinde servis edin.


 Afiyet olsun!

  



------------------------------------------

This week is sacrifice holiday for Muslims, or in Turkish “Kurban Bayramı”.

We will not go in detail and explain this tradition but in this holiday Muslims sacrifice a male farm animal to God and give away some of the meat to poor. So, as you can infer, we eat a lot of meat in these weeks!

So we decided to cook a meat dish which may inspire your recipes, which is adopted from the book of famous chef Jamie Oliver. The best part is it is very easy to prepare.
 
Ingredients

1.5 kg fillet of beef – 1 piece
1 tea spoon coriander seeds, smashed
1 handful of fresh rosemary, finely chopped
A light sprinkle of dried oregano
Salt and freshly ground black pepper
Mixed salad

You need to sprinkle all the spices on a clean surface. I sprinkled them on an oven tray; it was also easy to clean afterwards. Then, all you need to do it roll your meat on it, so it collects all the spices on it.

Secondly, you heat a pan; it should sizzle when you drip some water on it. Then leave the meat on the pan. You should cook all sides until they are relatively ready. Then, you should reduce the heat and start slow cooking, to cook the inside.

If you do not favor rare meat, you should buy a thinner piece so the inside will cook better. After you cook it, remove from heat and place it on a cutting board. Slice it as thin as possible. (Here you need a real sharp and big knife) Place the slices on the salad and ground some more black pepper on it.

Bon appétit!

No comments: