Wednesday, November 3, 2010

Dubrovnik by Drama Queen Vol. 3

Gelelim bir yere gidildiğinde hayatınızı mahfedebilecek yada keyfinize keyif katacak konuya. Dubrovnik İtalya’ya yakınlığının yeme – içme kültürüne etkisi aşikar, dondurmadan pizzaya, zeytinyağından şaraba ufak da olsa İtalyan birşeyler bulmak mümkün. Bense, ziyaret etme fırsatı bulduğum birkaç yeri paylaşacağım sizlerle.

SLADOLODERNA DUBROVNIK



Stradun’da ilerlerken, sağda birkaç dükkan sonra dışarı taşan kuyruktan anlarsınız geldiğinizi.



Renk renk kaymak gibi yumuşacık dondurmaların topu 10 Kuna (1.43€). Aç gözlülük yapıp benim gibi üç top istemeyin, çünkü onların bir topu bizim iki top kadar. Burada Türkçe konuşan satıcıların da çalıştığını eklemeliyim.


PIZZERIA BARACUDA



Nikole Bozidarevica Sokak’ta (Harita No: 45) bulunan pizzacı okuduğum çeşitli yorumlara da dayanarak, Dubrovnik’in eniyisi.


Asla tam bir İtalyan pizzası beklemeyin ama keyifli birşeyler yiyeceğiniz kesin.


Bir 50’lik, bir 33’lük bira, su ve biri deniz ürünlü olmak üzere üç pizzaya 254 Kuna (36.29€) ödedik. Dar bir sokak arasında kendinizi yerel zannederek birşeyler atıştırmak isterseniz, Pizzeria Baracuda doğru yer.


SPAGHETTERIA TONI




Nikole Bozidarevica Sokak’taki Pizzeria Baracudaya gelmeden adı üzerinde, makarnacı, nispeten daha az turistik.



Akıllara durgunluk veren lazanyalarını, biz sebzeli yedik, ve arasından seçmesi zor makarnalarını kesinlikle tadın; ancak çorbalara bulaşmayın.



Özellikle balık çorbası korkuç, anneannemin “bu ne böyle bulaşık suyu gibi” dediğini eklemek istiyorum bu noktada.



2 balık çorbası, 1 domates çorbası, somon ve karidesli tam buğday makarnası ve sebzeli makarna için 221 Kuna (31.57€) ödedik. Rahat bir öğle yemeği için iyi seçim olabilir.
BUZA Adriyatik’te güneş nasıl batar henüz izlemediyseniz, Buza size bu keyfi yaşatır. Gün batımına karşı buz gibi bir bira (35 Kuna ≈ 5€) yudumlamak için Buza’ya gitmeye karar verecek olursanız, siz siz olun, erken gidin. O manzarayla popüler olmaması garip olurdu zaten. (Harita No: 50)

LOKANDA PESKARIJA



Burası benim için tek başına Dubrovnik’e gitme sebebi olabilir. Limana bakan masanızda otururken garsonlar yanınızdan vızır vızır geçer, yan masaların yemeklerini taşır ve siz de biraz sonra gelecek siparişlerinizden birini görmeye çalışarak taşıdıkları tencereleri gözetlersiniz.



Tencere derken, şaka yapmıyorum. Burası tam bir balıkçı lokantası. Siparişler kocaman porsiyonlar halinde ve tencerelerde geliyor. Sanırım en sevdiğim kısım da burada zor bulunan veson derece pahalı olan deniz kabuklularını orada bolca ve uygun fiyatlı yiyebilmek.



Fotoğraflarda görülen kazanlarca yemeğe (midye, karides, kalamar, deniz ürünlü risotto, salata) ve bir şişe güzel şaraba 505 Kuna (72.14€) ödedik.




Kendimizi aşıp bunları üç kişi yedik ama rahatlıkla 4-5 kişiye yeterdi. Hergün gitmiyoruz değil mi? Bir de menüde “small fish” adıyla bulunan bazı yerlerde “silver fish” diye de bilinen balıkları da çok güzel yapıyorlarmış. Daha sonraki bir postda bunu yediğimiz başka bir yerde bahsedeceğim. (Harita No:43)


RAVELIN CLUB





İşte burası Dubrovnik’in yıldızı. Dev bir ağacın kanatları altındaki teras, şehir duvarları manzaralı. Bana kalırsa şık bir akşam yemeğinin vazgeçilmez ve tek adresi. Bir de komşusu Gill’s var ama orası Reina’nın kokoş ve gereğinden fazla pahalı restaurantlarını hatırlatıyor bana. Dekorasyonu da çok benziyor doğrusu. Özetle bana sorarsanız, şık bir yemek için Ravelin’e gitmek gerek. Fiyatlar ise kesinlikle korkutucu değil. Fileto balık, mürekkep balıklı risotto, midyeli spaghetti, su ve kuver için 356 Kuna (50.86€) ödedik. Kuver denilen şeyin balıklı üç iştah açının şık bir sunumu olduğunu düşündüğümüzde, kuver ücreti alınması oldukça normal. (Harita No:47)



KARAKA IRISH BAR


Burası Obstinate King’in tavsiyesi. Bir İrlanda Pub’ı. Klasik bir Pub’dan farksız, bol bira çeşidi var. Fakat buranın Obstinate King için çok özel olmasının tek sebebi var, Guiness... İsli, yoğun ve doyurucu tadı düşünüldüğünde hak vermemek mümkünn değil. İlgilenenlere duyurulur. (Harita No:53)

Genel ve son not olarak her yerde %10 bahşiş beklentisi olduğunu eklemek isterim. Bu elbette minimum.


Bir sonraki post, Dubrovnik’e yakın görülebilecek yerlerle ilgili.



It is time to talk about the topic that can either cause nightmares or please you the most. It is not very difficult to see the Italian influence on their cuisine such as the use of olive oil, pizzas, the magnificent ice cream of heirs and of course the wine. This time I will be talking about the very few places that I had a chance to visit.


SLADOLODERNA DUBROVNIK


While walking along the Stradun, after passing a few shops, you will see a crowd in front a shop, so you understant you are there. The ice cream parlor selling all colors of soft and delicious ice cream for 10 Kuna (1.43€). Don’t be greedy and ask for a couple of scoops, as their standard scoop is quite big.


PIZZERIA BARACUDA


Regarding my reasearch on eats of Dubrovnik, Pizzeria Baracuda on Nikole Bozidarevica Street (Map no. 45) is the best pizzeria. Never expect the perfect Italian pizza but it is for sure that you will enjoy what are about to have. For 2 beers and 3 pizzas, one with sea food, we paid 254 Kuna (36.29€).If you are willing to pretend like a local and enjoy some Italian like food at a narrow, cosy street, Pizzeria Baracuda is the right choice.


SPAGHETTERIA TONI


It is the pasta place at Nikole Bozidarevica Street just before Pizzeria Baracuda, relatively less touristic. You should definetely try the mouthwatering lasagna (we tried the vegetable one) and pastas that are hard to choose from. However, do not mess with the soup, as they are awfull. We paid 221 Kuna (31.57€) for 2 fish soup, 1 tomato soup, 1 pasta with salmon & shrimp and a vegetable lasagna.


BUZA


If have no idea about the sunset at Adriatic coast, Buza is tha place! You can enjoy a cold bottle of beer (35 Kuna ≈ 5€) while watching the sunset. The important point here is not to forget arriving early. You will see why it is so crowded when you get there.


LOKANDA PESKARIJA


This place can be my one and only reason to go back to Dubrovnik. While you are enjoy the view of the old harbor, waiters pass by you, almost running, and carry the orders of the other tables, and you cannot overcome your excitement and start looking at the pots of the next table.


When I say ‘pot’ I am actually meaning it. The portions are quite huge (at least for Europe) and they serve them in the pots they were cooked. I think this is what I like most at the place. The prices are quite reasonable. All the pots you see at the photos (mussels, praewns, calamaris, sea food risotto, salad) and a nice bottle of wine costed us 505 Kuna (72.14€). We have ordered this for 3 but it was enough for 4-5 people. In addition, friends told us ‘small fish’ named dish on the menu, sometimes it is also called ‘silver fish’ was also very good. I will talk about it later, at a different place. (Map no. 43)


RAVELIN CLUB


This is literaly the star of Dubrovnik. Under a huge three, lies the great terrace. If you ask me it is the only place if you are looking for a decent dinner. There is also the neighbour Gill’s, however I didn’t really like the place as it is unnaturally fancy. The prices are not affordable but not very reasonable. For fillet fish, ink fish risotto, pasta with mussels and a bottle of water we paid 356 Kuna (50.86€). The also bring a couvert plate, and charge for it, however, they are worth trying. (Map no.47)

KARAKA IRISH BAR


This place is suggested by Obstinate King. A classic Irish Pub, many kinds of beer are available. However, what drags Obstinate King to the place is “Guinness”. If interested, it is marked by number 53 at the map.

As the last note, I would like remind that minimum 10% tip is expected.


Next post is about close by sights of Dubrovnik.

1 comment:

Oburcan said...

Deniz ürünleri ve pizza çok iştah açıcı görünüyor.Afiyet olsun!!