Thursday, September 16, 2010

Dubrovnik by Drama Queen Vol.1

Dubrovnik’ten yeni döndüm ve anlatacak çok şeyim var! Nasıl gidilir, nerede kalınır, nereler gezilir, nerelerde yenilir, içilir ve elbette ne alınır...




Obstinate King, “Modern Yurtdışı Seyahat Rehberi” ile aslında konuya bir miktar giriş yaptı. Aynen onun gibi bende “kendi turumu kendim yaparım, rehberde ben olurum, turistte” diyen biri olsamda bu sefer biraz aile ile seyahat etmenin etkisi, biraz da son dakikada karar vermiş olmaktan ETS Tur ile gitmek daha uygun fiyatlı oldu. Bu arada unutmadan söylemeliyim, TC vatandaşlarına Hırvatistan’ın vize uygulaması yok. 30.000€ teminatlı seyahat sigortası yaptırmanız yeterli (Bir hafta için 30TL).

459€’luk fiyata Atlas Jet’den kiralanan uçak ile İstanbul-Dubrovnik-İstanbul direk uçuşu, havaalanı vergileri, 3 yıldızlı otelde 4 gece oda-kahvaltı konaklama, havalimanı-otel-havalimanı transferleri, 30.000€ teminatlı seyahat sigortası ve panoramik şehir turu dedikleri yaklaşık 1 saat süren rehber eşliğinde gezinti dahil. Bakıldığında içi son derece boş bir tur. Elbette ekstra günlük tur alma imkânı var. Ancak araştırdığınızda, uçak ve otel fiyatı toplamı bu bedeli geçiyor. Dolayısıyla bizden artık sırt çantasıyla dolaşmak geçti diyorsanız, bence en ucuz alternatif.
Dubrovnik’te genel olarak iyi olan otelcilik hizmeti düşünüldüğünde 3 yıldızlı otelle hayal kırıklığına uğrayacağınızı da zannetmiyorum. Kaldı ki, 4 ve 5 yıldızlı otelde konaklama şansınız da var tur alırken, baştan seçiyorsunuz. Obstinate King’in önceki deneyimlerine göre, birçok pansiyon ve düşük yıldızlı otellerden iyi hosteller bulmak da mümkün, bu durumda “Modern Yurtdışı Seyahat Rehberi” iyi bir kaynak.

Birde uçak konusu var. ETS uçağın tamamını belirli seferler için kiraladığından ucuza getirmiş diye düşünüyorum. Kendiniz gidecek olsanız, Türkiye’den direk Dubrovnik uçuşu yok, en azından şimdilik. Zagreb aktarmalı gidiyorsunuz ve Zagreb-Dubrovnik arasını Hırvat Havayolları ile uçuyorsunuz, kaldı ki can güvenliğiniz açısından uçakları gördükten sonra bunu yapmak istemeyebilirsiniz. İstanbul-Zagreb uçuşunu Hırvat Havayollarından alabilirsiniz; çünkü THY ile ortak uçuş ve THY uçakları ile gerçekleştiriliyor. Zagreb’den Dubrovnik’e uçmak istemezseniz yada Hırvatistan’ın başka yerlerini görmek isterseniz otobüs biletlerini büyük şehirlerdeki “Autobusni Kolodvor” dan (otobüs garı) temin edebilirsiniz.

Birazcık ETS’nin hizmetlerinden bahsedeyim. Atatürk Havalimanı’nda buluştuk rehberimiz Ömer Ilgazlı ile. Check-in ve pasaport işlemlerinin ardından 1 saat 35 dakika süren Dubrovnik uçuşumuz başladı. Atlas Jet’in yurtdışı uçuşlarında çok başarılı olduğuna da kanaat getirdim bu uçuş sırasında. Kabin içi hizmet kesinlikle THY ile yarışırdı. Hatta bence yemekler THY’den daha başarılıydı. Seçenekli değildi ancak, geçen yüzyıldan beri seçenekmiş gibi sunulan “tavuk mu makarna mı” yerine giderken hindili ve pestolu bir makarna dönüşte sebzeli soslu köfte yanında pilav görünce insan seviniyor. Dubrovnik Čilipi (Çilipi) Havalimanı’nda bagaj ve pasaport işlemlerinden sonra bizi bekleyen ETS otobüsleri havalimanı’ndan Eski Şehir denilen bölgeye geldik. Ana cadde boyunca önemli yerlerin önünde durup kısa hikâyelerini dinledik ve ardından “serbest zaman” aldık. “Serbest zaman” sonunda otobüslerimizle otellerimize gittik ve böylece paket program dahilindeki hizmetlerin sonuna geldik (Elbette dönüş transferi ve dönüş uçuşumuz da dahil).

Valamar zincir otellerinden olan Valamar Argosy Hotel’de konakladık. Son birkaç yıldır, Türkiye’nin birçok yerinde birçok çeşitli statüde otelde kalmış olmama rağmen, ben hiç böyle 3 yıldız görmedim. Açık büfe kahvaltısı ve akşam yemeği, akşam lobide çalan harika grupları, havuz gibi olanaklarıyla pek çok 4 ve 5 yıldızlı otelden kat kat iyi hizmet veriyor. Özellikle Antalya, 5 yıldız ve her şey dahil lafları tüylerimi ürpertir, iştahımı kapatır ve yine mi diye düşündürürken, kahvaltı ve akşam yemeği büfelerini çok etkileyici buldum. Bunun yanı sıra mini bar, ve lobby bar gibi yerlerdeki fiyatlar da çok normal. Tek espresso shot 8 Kuna (2.16 TL), Baileys 25 Kuna (6.75 TL) gibi.

Bir sonraki post, Dubrovnik eski şehirde gezilecek yerler ve alış-veriş hakkında.


I am just back from Dubrovnik and I have a lot to share! How to go, where to stay, what to see, what to eat and of course what to buy…

Just like Obstinate King I prefer to be my own tour guide, however this time I was traveling with my mom and grandma. Therefore, we preferred a travel agency, specifically ETS. Also we were a last minute traveler, so plane tickets were rocket climbing. As travel agencies rent a whole plane and certain number of rooms for the whole season, they can offer more convenient prices.

The 459€ price includes the flight with a private Atlas Jet plane in the İstanbul-Dubrovnik-İstanbul round trip, airport tax, bb accommodation at a 3 star hotel for 4 nights, transfers at Dubrovnik, 30.000€ worth travel insurance and a so called panoramic city tour which lasts an hour. Overall, the tour is quite empty; however the price is good when you think of the plane tickets and accommodation separately. There is also the possibility to get daily tours of course. As a result is you are not a backpacker, this is the cheapest alternative.

When we think of the quality of tourism sector at Dubrovnik, I don’t think you will be disappointed with the 3 star hotel. In addition, you have the opportunity to accommodate at a 4 star or a 5 star hotel. According to Obstinate King’s previous experience, it is also possible to find nice hostels which may be better than some 1-2 star hotels. In this case, www.hotelworld.com is a good source.

There is also the flight issue. ETS rented a plane; therefore they saved a lot in my opinion. If you are considering to arrange a flight, there is no direct flight from Turkey to Dubrovnik currently. However, if you would like to fly to Zagreb and then have a connecting flight, you get the domestic flight from Croatian Airlines. At this point I need to add that it may not be very safe as the planes are a little too old. There is also the option of taking the bus and visiting other cities on the way to Dubrovnik, as the direct ride takes 12 hours. The tickets are available at “Autobusni Kolodvor”, that is the bus terminal.

I shall talk a little about what ETS offers. We met our guide Ömer Ilgazlı at İstanbul Atatürk Airport. After check-in and passport control, our flight for 1 hr and 35 mins started. I also concluded Atlas Jet was very good at international flights. Food was way better than THY. At the end of the flight ETS busses were ready at Dubrovnik Čilipi (chilipy) Airport. Busses took us to the Old City where we took a short guided tour, followed by the free time.
Our accommodation was at Valamar Argosy Hotel. The 3 star hotel was nothing like a 3 star. It was much better than many 4 stars’ with the live performance groups playing at the lobby, its open buffets and pool. In addition prices for extras are quite convenient. For example a single shot espresso is 8 Kuno (2.16 TL), Baileys 25 Kuna (6.75 TL).

The next post is about the Dubrovnik Old City and shopping.

No comments: