Thursday, September 9, 2010

Modern Yurtdışı Seyahat Rehberi

Tatil yapmak esasında oldukça detaylı plan yapmayı gerektirir. Eğer bir haftasonunuzu ayırıp her noktayı kapsayan bir plan yaparsanız unutamayacağınız bir tatil geçirmeniz muhtemel. Eğer bu haftasonu planını bir de tatile çıkmadan aylar önce yaparsanız hatırı sayılır miktarda da kâr edersiniz.

Ülkemizde yeni yeni başlayan yurtdışı seyahat hevesi dolayısıyla bir şeyler karalamaya karar verdim. Genellikle yurtdışı seyahatleri bir turizm acentası ile anlaşılıp, gerçekleştiriliyor. Aslında en mantıklısı da bu. Çünkü bu acentalar uçak firmaları ile anlaşıp çok ucuza bilet kapatabiliyorlar. Hava yolu firması belki boş dönecek uçağının biletlerini acentaya satıp kendini sağlama alıyor. Acenta da normalden ucuza bilet almış oluyor. Bunun dışında acentalar yurtdışında anlaştıkları otellerden de çok avantajlı fiyatlar alabiliyorlar. Fakat bunun bize -yani müşteriye- yansıması ne yazık ki aynı şekilde olmuyor. Tur fiyatları hala çok fahiş. Özellikle de yurtdışı muadilleri ile karşılaştırılınca. Hoşuma gitmeyen bir diğer yan ise ilanlarda veya şahsen sorduğunuzda bile kalınacak otelin adının verilmemesi. 3 yıldızlı bir otel denip geçiştiriliyor ve işiniz tamamen şansa kalıyor. Artık bahtınıza göre otel hiç bir şekilde yıldız hak etmeyecek kadar rezalet de olabilir yada şehre çok uzak olabilir ki böylece hiçbir şey göremeden geri dönersiniz. Uzun lafın kısası ben bir turizm acentasıyla çıkmayı hiç avantajlı bulmuyorum ve biraz kendi rehberimden bahsetmek istedim.

1. Vize İşleri

Görmek istediğiniz ülkeyi belirledikten sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’nün web sitesinden bu ülkenin T.C. vatandaşlarına vize uygulayıp uygulamadığını kontrol edin.
http://www.egm.gov.tr/hizmet.yabancilar.vize.asp (En altta C bölümü)

Eğer vizeye ihtiyacınız varsa o ülkenin elçilik sitesinden gereken evraklar listesini bulabilirsiniz. Bu aşamada standart istenen evraklar var, fazla büyütmeye gerek yok. Otel ve uçak rezervasyonları şart. Burada dikkat edilecek nokta bu rezervasyonları yaparken “Flexible” yani iptal edilebilir olarak yapmak. Olası bir sorunda cebinizden para çıkmamış olur. Genelde oteller kalacağınız günden 1 gün önceye kadar karşılıksız iptal edebiliyorlar. Ek olarak eğer öğrenciyseniz öğrenci belgesi, ailenizden sizi oralarda açta açıkta bırakmayacağına dair bir yazı vs. Eğer çalışıyorsanız maaş bordronuz, banka hesabınız vs. Artık vize işlemleri de baya hızlandı, eğer evraklarınız sorunsuz ise 3-4 güne vizeniz elinizde oluyor.

2. Uçak Bileti

Gelelim uçak bileti kısmına. En fazla seçeneğinizin olduğu yer burası. Benim tercihim biletlerin “mil” ile alınması. Bilmeyenler için kısaca bahsetmek gerekirse, bu tip kredi kartları ile alışveriş yaptıkça puan yerine mil kazanıyorsunuz. Genelde 1 TL’lik harcama 1 mil’e eş değer. Mil karta göre değişse de ortalama olarak Avrupa’ya gidiş-dönüş bir uçuş ise 20.000 mil değerinde. Fakat genellikle bankaların yaptıkları anlaşmalar sonucu, özellikle benzincilerde, 1 TL = 2 mil gibi kampanyalar oluyor. Bir de bu süre içinde yaptığınız uçuşlardan da mil kazanabiliyorsunuz. Ayrıca bu tip kartların büyük havaalanlarında “lounge” hizmetleri oluyor. Eğer ki bir aktarmanız varsa o havaalanının kargaşasından bir anda kopup huzurlu ve konforlu bir ortama geçiş yapabilirsiniz. Bu tip kredi kartlarının en büyük dezavantajı ise taksit yapılamaması. Gerçi bazen kampanyalar ile taksit de yapılabiliyor ama yılın genelinde böyle bir imkan yok. Tabii ki bu durumun avantaj veya dezavantaj oluşu kişiden kişiye değişebilir. Taksit olmaması sayesinde sadece cebinizdeki parayı harcıyorsunuz ve dağ gibi bir borcun altına girmiyorsunuz. Daha detaylı bilgi ve mil kartlarının karşılaştırılması için bu siteyi şiddetle tavsiye ederim.

Mil kartınız yoksa internette aramanın gücüne inanmanız gerekiyor. Bir çok havayolu firması var. Türkiye’de THY ve Pegasus’un yurtdışı uçuşları var. THY’nin kalitesinin altını çizmek isterim bu noktada. Gerek yurtiçi gerek yurtdışı firmalarla karşılaştırınca oldukça iyiler. Bunun dışında gitmek istediğiniz ülkenin ulusal havayollarına da bakmanızı tavsiye ederim. İlk aklıma gelenler, Austrian Airways, British Airways, Air France, Lufthansa, SAS vs. (Dip not: "Round trip" dedikleri şey gidiş-dönüş bilet)


Son olarak tüm bu işleri sizin için yapan siteler de var. İnternetteki uçak bilet fiyatlarını tarayıp, tercih ettiğiniz tarihler arasında ucuz olan uçuşları listeliyorlar. Ben biraz eski kafalı olduğumdan bu işi kendim yapıyorum, pek güvenemiyorum :). Ekobilet, Sonfiyat ve Skyscanner benim bildiklerim.


Bir de not düşeyim eğer İngiltere düşünüyorsanız easyJet diye bir alternatif var ki muhteşem! Bilet fiyatlarında her şey opsiyonel, bagaj bile! Eğer ufak bir bagajınız varsa (uçağın el bagajına sığabilecek ölçülerde), bagaj parası vermeyeceğinizden 100 € gibi bir rakama bile uçabilirsiniz.

3. Konaklama

Şimdi sıra otel seçimine geldi. Benim bu konuda sıklıkla kullandığım iki site var: Booking.com ve Hostelworld.

Booking.com sitesinin arşivi gerçekten muazzam. Dünyanın dört bir yanından bir çok otel barındırıyor ve bu oteller hakkında fotoğraflar, kullanıcı yorumları ve özel teklifler sunuyor. Yapmanız gereken siteye girince gideceğiniz şehri ve kalacağınız tarihleri yazıp arama yapmanız. Sonra çıkan seçeneklere göre bütçenize uygun oteli seçebilirsiniz. Zaten fotoğraflara ve yorumlara bakınca seçim kolay oluyor ve oraya gidince bir sürpriz ile karşılaşmıyorsunuz. Bu arada site bir “rezervasyon” sitesi yani otelin ücretini bu site üzerinden ödemiyorsunuz. Kredi kartınızı vermenizin sebebi otel kartınızda gereken ücreti bloke ediyor, otele vardığınızda ise bu ücret resepsiyondaki kişi tarafından kartınızdan çekiliyor. Sitenin ayrıca Türkçe dil seçeneği de mevcut. Bu siteyi iyi taramak lazım, süper fırsatlar ile karşılaşabiliyorsunuz. Mesela bir kaç yıl önce Prag’da kalacak yer ararken, bu site üzerinden 4 yıldızlı bir otel buldum. Otel meğer aynı binada eskiden 2 yıldızlı olan bir oteli alıp yenilemiş ve adını duyurmak amacıyla acayip bir promosyon yapmış. Bana da 4 yıldızlı otel konforunda, kuş tüyü yastıklar, full course kahvaltılar vs., pansiyon fiyatına konaklamak kalmıştı :).


Hostelworld sitesi ise bambaşka bir konsept. Bu sitede dünyanın dört bir yanından “Hostel” denilen konaklama imkanları listeleniyor. Hostel’lerde yurt (dorm) denilen 3-4-5 kişilik konaklanan odalar ve double denilen bildiğimiz çift kişilik konaklamalar için odalar bulunuyor. Banyo ve tuvalet ise “shared” yani bir katta bir tane var ve o kattaki bütün odalar tarafından kullanılıyor. Bir de tüm Hostel’e ait mutfak oluyor. Anlayacağınız üzere bu tip konaklama biraz genç işi. Lakin gerçekten işini iyi yapan Hostel’ler var ve onlarda kalmak ayrı bir keyif. Çünkü bu tip yerlerde sizin gibi gezginlerle kaynaşıp daha önce keşfetmediğiniz yerlere gidebilirsiniz, muhabbet edip ufkunuzu açabilirsiniz yada en kötü küçük gezi grubunuza bir kaç kişi daha katılır ve böyle kültürel çeşitlilik her zaman iyidir. Her şeyi geçtim hostel’lerde hakikaten çok ucuza kalabiliyorsunuz. İşte hostelworld sitesi de bu noktada devreye giriyor. Sitede kullanıcı yorumlarına ve fotoğraflara bakarak hostel’in temiz ve güvenli olduğunu tespit edebilirsiniz. Bu tip konaklamalara genelde sadece uyku için gideceğinizden şehre biraz yakın olursa da fena olmaz. Site rezervasyon yaptırdığınız zaman ücretin %10’unu tahsil ediyor. Geri kalanını hostel’e varınca ödüyorsunuz. Site ayrıca size bir şehir rehberi mail atıyor ki bu rehber nerede ucuza yemek yenir vs. gibi oldukça yararlı bilgiler içeriyor.

4. Rehber

Son olarak kendinize bir şehir rehberi hazırlayın. Bu sayede şehirde kaybolmak yerine kısa bir seyahatta bile oldukça verimli ve hızlı bir şekilde kendinize özel bir şehir turu yapabilirsiniz. Tamamen kendi ihtiyaçlarınız ve zevklerinizi seçebilmenin özgürlüğü içinde bilgisayar başına oturun. Sonuçta insan hep tarihi kale, böcek, çörek görmek istemez. Klas vintage mağazalar, sevdiğiniz sanatçının konseri veya methini çok duyduğunuz bir restoran. Sadece aramaya inanmanız gerekli!


Fakat her şeyden önce havaalanından otele nasıl ulaşacağınızı da tespit edin :). Sonra taksicilere fahiş fiyat vermek zorunda kalırsınız. Genelde havaalanından şehir merkezine giden Havaş tarzı otobüsler oluyor. Bunlara makul bir ücret verdikten sonra şehir merkezinden otele gitmeniz için bir çok seçenek ortaya çıkıyor. En garantisi taksi iken, ben yerel halka karışmanızı tavsiye ederim. Otobüs, tramvay veya metro. Yeter ki ineceğiniz durağı bilin :).


Kendi rehberimize dönecek olursak, bu rehberin başlangıç noktası Lonely Planet olmalı. 5-10 $ bir ücret karşılığı o şehir hakkında oldukça detaylı bir rehber (.pdf dosyası halinde) ediniyorsunuz. Bu rehberde turistik yerlerden tutun da gece klüplerine kadar bir çok yer tanıtılıyor ve size yaklaşık olarak kaça patlayacağı yazıyor. Bunun yanı sıra şehrin içinde yapabileceğiniz örnek turlar da sunuyorlar. Bu çizgileri takip etmek de eğlenceli olabiliyor.


Bir diğer noktanız gezi blogları ve ekşi sözlük olmalı. Buralarda gözünüze kestirdiğiniz yerleri Google Maps kullanarak tespit edip rehberinize eklemelisiniz.


Benim anlatacaklarım bu kadar. Umarım yararlı olmuştur. Daha fazla sorularınız varsa yorum olarak atabilirsiniz veya mail yoluyla da cevaplayabilirim. Şimdiden iyi tatiller ve keyifli maceralar :).

-----------------------------------------------------------------------


This is a post about travelling abroad. It will be only in Turkish because visa regulations and travelling agencies differ enormously for every country. So there will be no sense for translating this post. Also I’m pretty sure that key points of this guide is very well known across EU. You can see familiar sites like hostelworld etc. Anyway, apologizes for this time :).

1 comment:

Glass Half Full said...

Tnx Paula!

Keep reading, nice things are on the way ;)