Saturday, June 26, 2010

Hatay @ Ankara Expo – 17-25 Haziran (June) 2010

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) – Ulus


Üniversiteden biricik sınıf arkadaşım Gülce ile AKM’de düzenlenen Hatay günlerine gittik. Ucunda en kötü ihtimalle künefe olması bizim için yeterli sebep oldu.


Açıkca söylemek gerekirse ben daha renkli olmasını bekliyordum fuarın. Belediye, valilik, turizm acentaları ve otellerin çok sayıda standı vardı. Belki bu sebeple biraz ruhsuz geldi bana. Yinede yöresel kumaşlar, takılar yada tatlara ilgi duyanlar için heyecan verici olabilir.


Genel olarak neler var derseniz, girişde sizi 3 koridorlu yiyecek ağırlıklı açık alan bekliyor. Yörenin lezzetleri olan oruk (bir çeşit köfte), içli köfte, künefe ve özel bir fırında pişen pide, burada tatmanız için sizi bekliyor. Ancak künefe için oluşan sırada beklemeye sabrınız olmalı, talep çok tahmin edebileceğiniz gibi. Bunların yanı sıra, benim çok sevdiğim kirece yatırılarak yapılan kabak tatlısı, nar ekşisi ve başta kekik olmak üzere çeşitli baharatları da bu kısımda bulabilirsiniz.



Binaya girdiğinizde ise, yöresel peynir, zeytinyağı ve salça satan standların yanısı sıra, el işlemeleri de oldukça fazla. İğne oyalarıyla işlenmiş yemeniler ve çeşitli takılar, yarı değerli taşlar meraklılarını bekliyor. Hatay’a özel olmamakla birlikte, sabundan yapılmış çeşitli meyvalar satılan stand, fuarın en renkli yeri.


Gelelim en özel standlara. Elbette ipek kumaşlar ve ipekten çeşitli aksesuarlar satanlar. Aldığınız şalın, koza halinden nasıl ipliğe ve daha sonra da el tezgahında dokunarak kumaşa dönüştüğüne şahit olmanız da mümkün.



Hatay Uzunçarşı’yı Ankara’ya getiren fuar, 30 Haziran Çarşamba’ya kadar meraklıları için AKM’de...



I went to Hatay Days Expo at AKM with my classmate Gülce from college. The idea of having künefe - a kind of dessert made with extra thin precooked dough and cheese – was enough to visit the expo.


Civil governments, tourism agencies and hotels at the area had many stand areas. Therefore expo was not as colorful as I have expected to tell the truth. On the other hand if you are interested in authentic clothes, accessories and tastes, it can be exciting to visit the expo.


At the entrance there is the 3 corridor open-air eating area. You can taste oruk and içli köfte (two different kinds of meatballs), künefe, and bread cooked at special ovens. In addition, my favorite pumpkin dessert, pomegranate sauce and spices including the best oregano you can find are sold at this area.


When you enter the building, in addition to cheese, olive oil, tomato and pepper paste stand areas, embroideries and accessories made from precious stones are available. Although it is not special for Hatay, the stand selling fruit shaped soaps are the most colorful spot of the expo.


I saved best to the end. There are many stands selling silk clothes. It is also possible to learn how cocoon becomes silk treads and then woven to cloth.

If you cannot visit Uzunçarşı at Hatay, you can visit the expo at AKM until Wednesday 30 June...

No comments: