Tuesday, June 15, 2010

Sanatsal Cam Sergisi / Glass Art Exhibition: 8 – 17 Haziran (June) 2010


Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi – Kennedy Cad. No:4 Kavaklıdere


Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki Sanatsal Cam Sergisi’ni sevgili annem ve Washingtonian ile beraber gezdik. Cam Dostları Grubu ve Ankara Arda Sanat Galerisi’nin ortak girişimiyle Çankaya Belediyesi sponsorluğunda gerçekleşen ve küratörlüğünü Ender Başaran’ın yaptığı etkinlik Türkiye’de bir ilk. Sergi 71 sanatçının ve Dokuz Eylül, Marmara, Mimar Sinan, Eskişehir Anadolu, Akdeniz Üniversitelerinin katılımıyla gerçekleşmiş. Eserlerin bir bölümü koleksiyon parçası olmakla birlikte satışta olan parçalar da mevcut. Siz ziyaret ettiğinizde nasıl hislerle ayrılırsınız bilemiyorum ancak, biz çok etkilendik!



MÖ 5500 yıllarında başlayan kum ve ateşin aşkı, farklı yerlere savrulurken başkalaşmış, güzelleşmiş ve o yerlerin adıyla anılan teknikleri yaratmış. Benim için serüveninin en ilgi çekici kısmı Fatih Sultan Mehmet döneminde başlıyor. Bu dönemde Bizans’a yardıma gelen Venediklilerin, cam ustalarını götürüp Murano Adası’nda üretime başlamasıyla ‘Murano Camı’ ortaya çıkar. 18. Yüzyıla gelindiğinde, 3. Selim Mevlevi derviş Mehmet Dede’yi Venedik’e cam işleme tekniklerini öğrenmesi için gönderir ve böylece dünyaca ünlü ‘Çeşm-i Bülbül’ sanatı ortaya çıkar. Günümüzde, cam hala yüzyıllar önceki gibi özel kum ve kaya çeşitlerinin yüksek sıcaklıkta eritilip, soğutulmaya bırakılmasıyla hayat buluyor.


Sergide çeşitli tekniklerle işlenmiş ya da tasarlanmış birçok eser görücüye çıkmış. Üniversite öğrencilerinin mezuniyet projelerindeki yaratıcılığa hayran kalırken, ustaların ve profesörlerin tecrübelerini yansıtan eserlerdeki yaşanmışlık, kum ve ateşin neler anlatabileceğinin aynası. Giriş kattaki Marmara Üniversitesi’nin cam altı resimlerine bakarken sıklıkla ‘Bu çerçevelenmiş bir tablo olabilir mi?’ diyor insan. Üst katlardaki masklar, heykeller, camın birçok farklı materyal ile birleştiği çalışmalar hayal gücünün sonsuzluğunun kanıtı. Renksiz camın anlatabilecekleri, rengin anlamdan çok kattığı perspektif, kelimeleri kifayetsiz kılıyor.
17 Haziran 2010’a kadar açık olan sergi, her gün aksesuarlarımızda, soframızda, evimizde, arabamızda ve sayamayacağım daha birçok yerde dikkatimizi çekmeyen camın değerini hatırlatıyor ve bunlardan ibaret olmadığını deneyimlemek isteyenleri bekliyor.


Çankaya Municipality Çağdaş Sanatlar Merkezi – Kennedy Street No: 4 Kavaklıdere

We have visited the glass art exhibition at Çağdaş Sanatlar Merkezi with my dear mother and Washingtonian. Ender Başaran as the curator, the event was organized by Cam Dostları Grubu and Arda Art Gallery is sponsored by Çankaya Municipality. 71 artists and Dokuz Eylül, Marmara, Mimar Sinan, Eskişehir Anadolu, Akdeniz Universities participated the exhibition. Some pieces are from artists collections, while there are pieces available for sale as well.
The love of sand and fire started around 5500 B.C. Through its journey, it changed, refined and created new techniques. To me, the most important part of the journey starts with Fatih Sultan Mehmet (Ottoman Emperor 1451-1481) era. During the period Venations coming to help Byzantines, took some glass artists together with them and started production at the island of Murano, which than became the famous ‘Murano Glass’. At 18th century Sultan 3rd Selim (Ottoman Emperor 1761-1808) sent Mehmet Dede to Venice to master glass techniques and world famous ‘Çeşm-i Bülbül’ was created. Today, glass is still produced by melting sand at high temperatures and then cooling down.

Artworks produced with different techniques are exhibited. While you admire university students’ graduation projects, the experience of masters and professors reflect what sand and fire can denote. While looking at the Marmara University section at the ground floor, you frequently ask yourself ‘Can it be a framed picture but not a glass art piece?’ Masks, sculptures, and artworks that glass combined with many other materials at the upper floors prove that there are no limitations to imagination. What clear glass can tell, the perspective added with color cannot be expressed by words.

The exhibition which will be ending on 17 June 2010 shows us glass we use everyday at our accessories, on our table, at home and car without recognition can also become art.

No comments: