Monday, June 28, 2010

Shades Müzik – Tunalı Pasajı


Tunalı Hilmi caddesinde, Tunalı pasajının alt katında bulunan Shades, Ankara’nın sizi şaşırttığı ender zamanlardan / yerlerden biri. Bu ufak plakçı dükkanı, belki de dünya üzerinde bulunan türünün en güzel örneklerinden. Aslında sadece dükkan demek ne kadar doğru olur bilemiyorum. Burası bir müzik dinleme kültürü edinebileceğiniz yegâne yerlerden. Hele bir de müzik tutkunuysanız burası bir sığınak gibidir sizin için. Müthiş plaklar, yurtdışında fellik fellik aradığınız cd’ler, hepsini yanı başınızda bulursunuz. Aklınızda hiçbir şey olmasa bile girdiğinizde çalmakta olan müzik veya orada bulunan başka birinin tavsiyesiyle evinize müthiş bir keşifle uzun yıllar dinleyeceğiniz bir albüm ile dönmeniz muhtemel.

Bir de sahibi Süleyman Özyıldırım faktörü var tabii. Bu tip güzel insanlar sayesinde ülkemizin yeri bir ayrı oluyor zaten. Dükkana gelen herkesle ayrı ilgilenir, müthiş bir müzik bilgisi vardır. Aklınıza gelen, şimdiye kadar duyup sevdiğiniz her sanatçıyı sorabilirsiniz, hepsi hakkında bir fikri vardır. Yoksa da kıvırmaz bilmiyorum diye söyler. Bunun takibinde hemen laptop çıkar ve sanatçı internetten araştırılır. Yada nasıl bir şey dinlemek istediğinizi güzelce tarif ederseniz hemen raflardan bir albüm çıkartıp önünüze koyar. Bunun yanında beğenmediği bir albüm varsa çekinmeden söyler, istersen al ama bence güzel değil diye. Genelde de bu kategoriye giren albümler de zaten ortada değil çekmecelerde durur, soruldukları zaman ortaya çıkarlar.



Bu hızlı girişten sonra biraz yavaşlayıp olayın başka bir noktasından bahsetmek istiyorum. Bu tip “record shop”lar artık yurtdışında bile azalmaya başladı. Bunun da tek nedeni kapitalist sistemle büyüyen “megastore”lar. Bir kimlikten yoksun, fahiş fiyat ile alakalı/alakasız her şeyi satan bu yerlerle rekabet etmek ne yazık ki zor. Daha en başta bir record shop’u bulabilmek için özel alaka göstermelisiniz. Halbuki D&R gibi büyük megastore’ların her billboard’da reklamı vardır elinizle koymuş gibi bulursunuz. En kötü ya alışveriş merkezinin içinde denk gelirsiniz yada yolun ortasındaki koca bir binaya çöreklendikleri için gözünüzden kaçmaz. İçerisi ise ayrı bir şenlik zaten. Hayatında müzik bile dinlememiş adamlar müzik reyonunda bulunur. Bir heyecan 3-5 cd toplayıp gidersiniz bunları dinleyebilir miyim diye, mağaza kuralları gereği en fazla 2 cd dinletebiliyoruz efendim gibi bir cevapla karşılaşırsınız. Tüm bunların karşılığı 2-3 aylık taksit için midir yani...

Konudan fazla sapmadan ve daha fazla uzatmadan son olarak Shades’de satılan albümlerin dağılımından bahsetmek istiyorum. Öncelikle altını çizerek söylemek gerekir ki burada klasik müzik satışı yok. Bu aslında tamamen tercih meselesi ama bence haklı bir tercih. Yurt dışında bulunduysanız görmüşsünüzdür, sadece klasik müzik satan dükkanlar var. Çünkü klasik müzik inanılmaz geniş bir yelpaze, romantik dönem neoklasik dönem vs., bu nedenle apayrı bir arşivcilik olayı gerektiriyor. Bir de tabii ekstradan dinleme kültürü ve zamanı. Haliyle bu küçük dükkana ve tek bir kişiye bir de bunları sıkıştırmak olmazdı. Shades’de yoğunluklu olarak rock, blues ve jazz albümleri satılıyor. Zaman zaman da yerli sanatçıların albümleri destekleniyor. Bir çok indie ve elektronik albüme rastlamak da mümkün. Her 3 formatta da, cd-dvd-plak, albüm bulunuyor fakat SteepleChase, ECM gibi firmaların cd’leri veya ünlü caz klasiklerinin, The Black Keys, White Stripes gibi yenilerin, eski türk şarkıcıların - gavurlar buna psychedelic diyor- plakları daha yoğunluklu.


Bu güzel yerde karşılaşmak üzere.



Ankara’s very own little record shop, Shades, is located on Tunali Hilmi Street, inside the passage ‘Tunalı Pasaji’. It has a great archive in genres jazz and rock that can be found in CD or vinyl format. While drinking your instant coffee you can listen records from your favorite artists, unknown gems or even local artists. In the meantime enjoy chatting with the owner of the shop Mr. Süleyman who has a great knowledge and experience in recent music history. Also don’t forget to check out psychedelic vinyl’s from Turkish artists. This authentic shop obviously cannot be missed!

3 comments:

Muzaffer said...

Cok ozledim Shades Muzik'i ve Suleyman Abi'yi. Bu yaziyi bulmak ve resimleriyle dukkani gormek ne kadar iyi geldi anlatamam.

Elinize saglik.

Obstinate King said...

Yorumunuzda Türkçe karakter olmayışından yurtdışında bulunduğunuzu tahmin ediyorum. Her ne kadar yabancı memleketlerde cd/plak alternatifi daha fazla olsa da bu mekanın samimiyeti ve havası hakikaten özlenir.

Yazıyı beğenmenize sevindim :).

Anonymous said...

Yazınız çok hoş olmuş ellerinize sağlık. Ayrıca SteepleChase, ECM ve eklemek gerekirse ACT, Soulnote/Black Saint gibi labelları Türkiye'de bulabileceğiniz yegane yer olduğunu da vurgulamak isterim. Süleyman abinin müzik bilgisine ve müzik arşivine diyebileceğim bir söz de bulunmuyor zaten.